BASINA ve KAMUOYUNA!

04.08.2023 Tarihli Mersin Valiliği tarafından yayınlanan basın bültenine dair açıklamamızdır

Gündem Yayın: 07 Ağustos 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 07.08.2023 07:15:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
183 okunma
Takip EtGoogle News

BASINA ve KAMUOYUNA!

04.08.2023 Tarihli Mersin Valiliği tarafından yayınlanan basın bültenine dair açıklamamızdır.

Tarsus Belediyesi Ak Parti meclis üyesinin şikayetiyle Mersin Valiliği tarafından açılan soruşturmaya konu ‘’skeç’’ İngiliz Şair ve Yazar William Shakespeare’e değil, Türk Yazar Aziz Nesin tarafından yazılan, Türk Yönetmen Yücel Erten tarafından uyarlanan ve 2007 yılında Mitos Boyut Yayınları tarafından da kitap olarak basılan ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyunun 68. ila 76. sayfalarını kapsayan ‘’NASIL BİR DEĞİŞİKLİK OLDU? DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skecinden ibarettir.

1995-2000 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatroları’nda, 2006-2007 yıllarında Van Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyun Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunmakla birlikte, şikayete konu, ‘’dini aşağıladığı,’’ ‘’aile ve dini değerleri sarstığı,’’ ‘’milli değerlerimize hakaret ettiği’’ varsayılan ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skeç de, ‘’AZİZNAME 95’’ tekstinde yazıldığı gibi sahnelenmiştir.

Tarsus Belediyesi tarafından kentimize davet edilen tiyatronun ‘’YILDIZLAR ALTINDA BİR YAZ EĞLENCESİ’’ isimli oyununun 3 kolaj-adaptasyon skeçten oluştuğu, ‘’POLİTİKA DERSİ,’’ ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?,’’ ve ‘’DİŞ HASTANESİ SKECİ’inden ibaret olduğu düşünüldüğünde, Ünlü İngiliz Yazar William Shakespeare’in ‘’BİR YAZ DÖNÜMÜ GECESİ RÜYASI’’ oyunuyla ilgisi bulunmadığı anlaşılacaktır.

03.08.2023 tarihli Tarsus Belediye Meclisi’nde canlı yayında izletilen videoda da açıkça görülmektedir ki, 2006-2007 sezonunda Van Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen skeç, William Shakespeare’e değil Aziz Nesin’e aittir. Ayrıca, Ünlü İngiliz Şair ve Yazar William Shakespeare’e ait ‘’dinimizi aşağıladığı’’ iddia edilen, Petrol Kralı bir Arap Şeyhi’nin ve de karısının olduğu/buna benzer yahut uyarlanarak bu hale getirilmeye müsait ‘’hiçbir’’ oyunu, epizodu, sahnesi ve perdesi bulunmamaktadır. Fakat Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen ve Mitos Boyut Yayınları tarafından ISBN 975508005-8 numarasıyla yayınlanan kitapta Aziz

Nesin ve Yücel Erten uyarlaması olarak Devlet Tiyatroları Repertuarına alınmış ve yüzlerce kez sahnelenmiştir.

Konu, ülkemizdeki ve dünya edebiyatındaki William Shakespeare yorumcularına, uzmanlarına, çevirmenlerine ve rejisörlerine danışılarak da aydınlığa kavuşacağı gibi, ‘’BİR YAZ DÖNÜMÜ GECESİ RÜYASI’’ isimli oyunla hangi Devlet Tiyatrosu dramaturgu ve/veya yetkilisinin bağlantı kurduğu da tarafımızca şaşkınlıkla karşılanmıştır.

Bu oyun Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Repertuarı’na alınmış ve oynanmış, oyunun görselleri, afişleri, videoları Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://www.devtiyatro.gov.tr sitesinde bulunmaktadır.

Oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 5 yıl boyunca sahneleyen Rejisör, Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Yücel Erten’dir. Erten halen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni olarak görev yapmakta ve aynı oyunu (şikayete konu skeci) İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelemektedir. Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Sayın Yücel Erten’e, de ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skeci William Shakespeare’den mi Aziz Nesin’den mi uyarladığı pek tabii sorulabilir, görüş alınabilir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

Ekler: Devlet Tiyatroları Resmi Sitesinde bulunan, şikayete konu skeç ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli oyuna ait ‘’AZİZNAME 95’’ arşivinden alınmıştır. Devlet Tiyatroları’nca sahnelenmiş olan ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skecin videosunda sahne alan sanatçılar, halen Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün kadrolu sanatçıları olarak çalışmaktadırlar.

T.C. TARSUS BELEDİYESİ

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.