BAŞKAN SEÇER, MDTO MECLİS TOPLANTISINA KATILDI

SEÇER: “MERSİN, BELEDİYE OLARAK İYİ YOLDA, KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ DA YÜKSEK PUAN VERDİĞİ BİRKAÇ BELEDİYEDEN BİRİYİZ, BAZI KARARLAR SİYASİ OLARAK GECİKTİRİLDİ”

Gündem Yayın: 31 Ekim 2023 - Salı - Güncelleme: 31.10.2023 09:47:00
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
146 okunma
Takip EtGoogle News

BAŞKAN SEÇER, MDTO MECLİS TOPLANTISINA KATILDI

“KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ DA YÜKSEK PUAN VERDİĞİ BİRKAÇ BELEDİYEDEN BİRİYİZ”

“MERSİN, BELEDİYE OLARAK İYİ YOLDA”

“BAZI KARARLAR SİYASİ OLARAK GECİKTİRİLDİ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Deniz Ticaret Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda konuşan Başkan Seçer, yaklaşık 3 milyar TL’nin üzerinde bir borç ile devraldıkları Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda mali disiplini sağlamış, geliri Türkiye’de ilk 7 içerisinde olan bir belediye olduğunu belirterek “Belediyemiz Türkiye’de bu açıdan çok iyi bir durumdadır. Zaten kredi derecelendirme kuruluşlarının da yüksek puan verdiği birkaç belediyeden biriyiz” dedi.

Bir belediye başkanından öte bir vatandaş olarak baktığında ‘Mersin, belediye olarak iyi yolda’ diye değerlendirmede bulunabileceğini aktaran Seçer, “Mersinlerin, devlete ödedikleri paradan bize aktarılan kaynakların emin ellerde olduğunu bilmesini arzu ederim” diye konuştu.

Görev süresi içerisinde ekonomik krizler, pandemi, yangın, sel, deprem gibi birçok sorunla karşılaştıklarını da ifade eden Başkan Seçer, Metro gibi önemli projelerin ise siyasi nedenlerle geciktirildiğini vurgulayarak “Euro’nun 9 lira olduğu bir dönemde çok rahat para bulabilecekken bulamadık. Bu hep siyasi çekişmelerle oldu. Şu anda sizler yüzde 12-13’ten belki para bulabiliyorsunuz ama biz yüzde 15’e bile döviz bazında kredi bulmakta güçlük çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na katıldı. MDTO binasında gerçekleştirilen Meclis Toplantısı’na Başkan Seçer’in yanı sıra Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, MDTO Meclis Başkanı Jozef Atat ve MDTO Meclis üyeleri katılım sağladı.

Seçer: “Görev yaptığımız kent, önemli bir kent”

MDTO Meclis üyelerine Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Vahap Seçer, görevde olduğu 4,5 yıllık süre içerisinde sosyal belediyecilikten kentin yapısal sorunlarının çözümüne yönelik projelere kadar birçok alanda mevcut koşulları en rasyonel şekilde kullandıklarını söyledi. Seçer, “Görev yaptığımız kent, önemli bir kent. Resmi nüfusuna göre de bir hayli fazla nüfusunun olduğu, 2,5 milyona yakın bir insanın yaşadığı, demografik çeşitliliğin olduğu, her türlü farklılıkların bir arada yaşadığı bir kent. Böyle çeşitliliğin yoğun olduğu bir alanda doğal olarak dengeleri kurup, herkesin gönlünü kazanarak, herkesi memnun etmeye çalışarak görev yapmak aslında zor bir durum ama işin mihenk noktasını yakaladığınız zaman da son derece kolay bir durum” dedi.

“Kredi derecelendirme kuruluşlarının da yüksek puan verdiği birkaç belediyeden biriyiz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin mali disiplini sağlamış ve kredi değerlendirme kuruluşları tarafından yüksek puan verilen birkaç belediyeden bir tanesi olduğunun altını çizen Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin gelir olarak Türkiye’de ilk 7’de olan bir belediye olduğunu söyledi. Belediyeyi 3 milyar TL’den fazla bir borç ile devraldıklarını belirten Seçer, “Biz bu süre içerisinde ciddi bir borçlanma yapamadık. Meclis çoğunluğunuz olmadığı için öz gelir de yaratamıyorsunuz. Biz bunlardan mahrumduk bu dönem içerisinde. Ama biz bütün bu hizmetleri yaptık ve yaklaşık olarak 400 milyon dolar borç ortadan kalkmış durumda. Bunun yanında 4,5 yıldır ne gördüyseniz; yapılan yollardan, alınan 272 adet yeni otobüse, yaklaşık 50 dönüm alan üzerindeki otobüs yerleşkesinden, yaptığımız sosyal politika, eğitim, içme suyu, kanalizasyon harcamalarına kadar kente dair ne varsa bunları da yapabilmişiz” ifadelerini kullandı.

Bütün bu rakamların geliri iyi yönetmek ve mali disiplini sağlamakla elde edildiğini söyleyen Seçer şunları kaydetti:

“Geçen yıl bizim bütçe gerçekleşme oranımız yüzde 93, önceki yıl yüzde 99,5’ti. Bütün bunlar aslında yaptığımız projeksiyonun çok doğru olduğunu, stratejik planın, yatırım programının ve bu yatırım programına ilişkin yaptığımız bütçelemenin gerçekçi olduğunun ifadesidir. Belediyemiz Türkiye’de bu açıdan çok iyi bir durumdadır. Zaten kredi derecelendirme kuruluşlarının da yüksek puan verdiği birkaç belediyeden biriyiz.”

“Mersin, belediye olarak iyi yolda”

Bir belediye başkanından öte bir vatandaş olarak baktığında ‘Mersin, belediye olarak iyi yolda’ diye değerlendirmede bulunabileceğini aktaran Seçer, “Mersinlerin, devlete ödedikleri paradan bize aktarılan kaynakların emin ellerde olduğunu bilmesini arzu ederim. Bildiklerini de düşünüyorum. Yoksa o kadar işin ve bu kadar gelişmelerin olmayacağını onlar da takdir ederdi” dedi.

“Bazı kararlar siyasi olarak geciktirildi”

Görev süresi içerisinde ekonomik krizler, pandemi, yangın, sel, deprem gibi birçok sorunla karşılaştıklarını da ifade eden Başkan Seçer, “Bunların yanı sıra, elbette ki siyasi bir kimseyle kavga etmek istemem ama bazı koşullarda siyasetin gereği düşüncelerinizi aktarmak zorundasınız, bu da hükümetle ilişkilerimizin gerilmesine neden oldu. Bazı kararlar siyasi olarak geciktirildi. Örneğin, Metro. Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla yatırım programına alınmış olmasına rağmen 2 yıl sonra, geçtiğimiz günlerde yeni Maliye ve Hazine Bakanı tarafından kredi onayı verilen bir projedir. Euro’nun 9 lira olduğu bir dönemde çok rahat para bulabilecekken bulamadık. Bu hep siyasi çekişmelerle oldu. Şu anda siz yüzde 12-13’ten belki para bulabiliyorsunuz ama biz yüzde 15’e bile döviz bazında kredi bulmakta güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

“Önemli olan bu parayı akılcı harcamak”

Bir belediyenin borçsuzluğu ile övünmeyeceğini ancak kendisinin ‘Belediyeyi iyi yönetiyoruz’ demekten çekinmediğini vurgulayan Seçer, “Ben ‘Belediye olarak benim gelirim yüksek’ diyorum. Bunu her belediye başkanı söylemez. ‘Önemli olan bu parayı akılcı harcamak’ diyorum. Biz geniş bir hinterlantız. 16 bin kilometrekare bir alan, 10 bin kilometrekaresi büyükşehire ait. Böyle geniş bir hinterlanta hizmet yapıyorsunuz. Zamanında finansa erişebilseydik çok daha ucuz maliyetlerle, çok daha uygun ödeme şartlarında, çok daha hızlı ve çok daha güzel hizmetler olabilirdi. İller Bankası başta olmak üzere, 4,5 yıl içerisinde biz devlet bankalarından ciddi bir katkı alamadık” dedi.

Atat: “Şehrimize vermiş olduğunuz çok büyük katkılar var”

MDTO Meclis Başkanı Jozef Atat da konuşmasında, Başkan Seçer’in 4,5 senedir Mersin’de verdiği hizmetlerden hem kendisi, hem MDTO Meclis üyeleri hem de Mersin halkının çok memnun olduğunu kaydederek, “Başarılarınızın devamı gelecek dönemde de olur. Şehrimize vermiş olduğunuz çok büyük katkılar var. Özellikle şehrimizin güzelleştirilmesinde ve eğitim alanında yapmış olduğunuz çok büyük destekler herkes tarafından takdir ediliyor. Üniversite talebelerine ve liselilere vermiş olduğunuz burslar ve bunların haricinde bizim üniversitede yaptırmakta olduğumuz ve sizlerin de büyük katkısı olduğu Denizcilik Fakültesi ile ilgili katkılarınıza çok teşekkür ederiz. Takriben Nisan veya Mayıs ayında yatırımımız bitecek. Açılışını sizlerin de onurlandırmasını bekleriz. Yine şehrimizde yapmış olduğunuz katkılar hepimizin en büyük baş tacıdır” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Seçer, MDTO Meclis üyelerinin kentle ilgili sorularına yanıt verdi. Toplantı MDTO Meclis Başkanı Jozef Atat tarafından Başkan Seçer'e hediye takdimi yapılması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.