‘2. ULUSLARARASI YÖRÜK TÜRKMEN FESTİVALİ’NDE MERSİN BÜYÜKŞEHİR YERİNİ ALDI

Bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2.’sini gerçekleştirdiği ‘Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’nde Mersin Büyükşehir Belediyesi de yer aldı

Gündem Yayın: 05 Kasım 2023 - Pazar - Güncelleme: 05.11.2023 17:24:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
79 okunma
Takip EtGoogle News

‘2. ULUSLARARASI YÖRÜK TÜRKMEN FESTİVALİ’NDE MERSİN BÜYÜKŞEHİR YERİNİ ALDI

BÜYÜKŞEHİR’İN YÖRÜK ÇADIRI ZİYARETÇİLERİNDEN TAM NOT ALDI

Bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2.’sini gerçekleştirdiği ‘Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’nde Mersin Büyükşehir Belediyesi de yer aldı. 25 ülkeden Yörük ve Türkmenlerin katılımıyla gerçekleşen ve Yörük kültürü ve değerlerinin anlatıldığı festivalde ‘Yörük Müzesi’ ile yerini alan Büyükşehir, kendisine tahsis edilen çadırda Mersin’deki Yörük kültürünü, Mersin’e özgü tarımsal ürünleri ve lezzetleri, Mersin’in tarihi ve turistik yerlerini tanıttı.

Ulusal ve uluslararası organizasyonlara katılarak Mersin’i en iyi şekilde temsil eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2.’sini düzenlediği ‘Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’ne katıldı. 3 Kasımda başlayan ve 5 Kasım’da son bulacak festival kapsamında; Yörük ve Türkmen kültürüne dair; keçecilik, dokumacılık, dericilik gibi el sanatlarının tanıtımın yanı sıra, atlı ve okçuluk gösterileri ile Yörük gelenekleri hatırlatıldı.

25 ülkeden Yörük ve Türkmenlerin katılımıyla gerçekleşen festivalde yerini alan Mersin Büyükşehir Belediyesi, kendisine tahsis edilen çadırda ‘Yörük Müzesi’ kurarak konuklara Mersin’deki Yörük kültürü, Mersin’e özgü tarımsal ürünleri ve lezzetleri, Mersin’in tarihi ve turistik yerlerini tanıttı. Mersin’in yöresel değerlerinin ve lezzetlerini anlatıldığı festivalde pek çok yerli ve yabancı turistin rağbet gösterdiği Yörük çadırı, ziyaretçilerinden tam not aldı.

Aksu İlçesinde At Çayırı Mevkii’nde gerçekleşen ve Yörük kültürünü temsilen Yörük göçü ile başlayan festivalde; halk dansları, atlı akrobasi ve halk oyunları gösterileri ve konserlerle dünyanın dört bir yanında gelen konuklar, Türkmen ve Yörük kültürünü hep birlikte paylaşmanın tadını çıkardı.

Festivalde, Yörük Müzesi ile yer alan Büyükşehir, ziyaretçilerin akınına uğradı

Festival alanında kurulan Mersin Yörük çadırına oldukça ilgi gösteren yerli ve yabancı ziyaretçiler Mersin’in tarihi ve turistik yerlerini daha yakından tanıma imkanı bulurken Mersin’e özgü lezzetlerin de tadına baktı. Mersin’e özgü lezzetlerin tanıtılması için ziyaretçilere; Coğrafi işaret Tescilli ürünlerden Bozyazı kavutu ve Tarsus Bandırması, cezeryesi, Silifke’nin tarımsal ürün kuruları, değirmen çorbası, muz pestili, kavurga ve kaynar ikram edildi.

Aynı zamanda ziyaretçilere Mersin’i anlatan Mersin tanıtım haritası ve kitapçığı da dağıtıldı. Ziyaretçilere hediye edilen ürünler arasında ise, Mersin’de özellikle alternatif tarım ürünlerinden biri olan lavantaya özgü lavanta kesesi, lavanta kolonyası; iğne oyası bileklik, poşu, tülbent ve Yörük bebek magneti, gibi ürünler yer aldı.

Mersin’de Yörük kültürü değerlerinin tanıtılması ve bu zengin coğrafya üzerinde bu kültürün hala yaşatıldığının bir sembolü olarak, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Tarsus, Silifke, Anamur ve Mut yörelerine özgü dansları sergileyerek ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı.

Şahutoğlu: “Bizler Yörük kültürüyle iç içe olan ve bu kültürü yaşayan kentlerden biriyiz”

2. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’ne destek vermek için festivalde yerini aldıklarını belirten Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, geçen sene de festivale katıldıklarını aktararak, “Gerçekten Yörüklerin toplandığı, her bölgeden katılımın olduğu bir alandayız. Bizler de Yörüklerle iç içe olan ve gerçekten Yörük kültürünü yaşayan bir kent olarak da buraya destek vermezsek olmazdı. Yıl içerisinde yapmış olduğumuz projelerle gerek Tarımsal projelerle gerek kültür olarak onların yanında oluyoruz. Güzel bir çadır alanı oluşturduk. Kendi kültürümüzü sergilediğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Aşırlı: “Türk dünyası bizim gücümüz ve kudretimiz, bütünlüğümüzü koruyalım”

‘Türk dünyası birliği ve beraberliği hiç bozulmasın ve gücüne güç katmaya devam etsin’ diyen Azerbaycan Türk Ocağı Başkanı Akif Aşırlı da “Antalya Türk Dünyası’nın merkeziydi. Türk Dünyası’nı bir araya getirdi. Türk haklarını ve medeniyetlerini özel olarak gösterdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne de teşekkür ederim. Bizi çok güzel ikramlar ve hediyelerle karşıladılar. Mersin tatları çok farklı ve lezzetleri çok iyi. Çok hoşuma gitti” ifadelerini kullandı.

Özaydın: “Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür ederim”

Mersin Taşeli Yörükleri Dernek Başkanı ve Mersin Yörük Türkmen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Özaydın, Mersin’den 6 dernek ve 1 vakıf olarak festivale katıldıklarını belirtti. Yörük kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için festivalin çok güzel bir şekilde organize edildiğini dile getiren Özaydın, “Öncelikle Muhittin Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bir teşekkür de Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer’ e etmek istiyorum. Çünkü Mersin’den buraya bizim ulaşımımızı ve konaklamamızı sağladı” diye konuştu.

Ziyaretçileri Mersin çadırını ve Mersin’e özgü lezzetleri çok sevdi

Büyükşehir’in kurduğu çadırı dolaşan vatandaşlardan Fatma Doğan “Çok beğendim, hediyeler çok güzel. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ederim. Lezzetlerin hepsini tattım, harika” dedi.

Mersinlilerin oldukça misafirperver olduğunu söyleyen Aysel Doğru, “Kavurgayı denedim, çok güzeldi. İçerisinde buğday fıstık, mısır vardı. Havuçlu cezerye güzeldi. Cevizli sucuğu da denedim o da çok güzeldi. Mersin Büyükşehir bizlere çok fazla hediye verdi. Çok mutlu olduk” derken, Marmaris’ten etkinlik için gelen İlknur Düz ise, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarımla ilgili anlattıkları çok hoşuma gitti. Çadır çok hoş ve çok şirindi. Hediyeler mükemmeldi” diye konuştu.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.