BORSADAN YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI YÜZDE DEĞERLENDİRMESİ

Yılın İlk Çeyreğinde Yaş Meyve Sebze İhracatı Yüzde 24 Artışla 941 Milyon Dolara Ulaştı

Ekonomi Yayın: 06 Mayıs 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 06.05.2023 08:25:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
84 okunma
Takip EtGoogle News

Yılın İlk Çeyreğinde Yaş Meyve Sebze İhracatı Yüzde 24 Artışla 941 Milyon Dolara Ulaştı

Tarsus Ticaret Borsası Nisan Ayı Meclis toplantısının ana teması "Konuşan, yorumlayan ve çözüm arayan Meclis" oldu.

Meclis Üyesi Murat Çamaşırcı, sektörüne ait bilgileri meclis üyeleri ile paylaştığı Nisan Ayı Meclis toplantısında Kredi kartıyla vergi ödemesinde limitin 500 bin TL'ye yükseltilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederken, kredi kartı ile vergi ödemesinin sektörleri açısından olumlu olduğunu ancak limitin sektörleri açısından yükseltilmesini arzu ettiklerini de belirtti.

Meclis Üyesi Çamaşırcı; “2023 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artış sağlayarak 941 milyon dolar değere ulaştı.

İhracatın yaklaşık 427 milyon doları Mersin’den ve bu miktarın yaklaşık % 35 i ise TARSUS’ ta üretilen yaş meyve sebzeden sağlanmaktadır.

Şöyle diyebiliriz ki; Mersin yaş meyve sebze ihracatında üretiminin % 35 i Tarsus’un yılın ilk çeyreğinde ki ihracat hacmi yaklaşık 150 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye Yaş Sebze üretiminin (31,5 Milyon TON)  %8’ i ( 2,3 Milyon TON) Mersinde üretilmekte olup,

Türkiye Domates üretiminin % 11 ni,

Türkiye Hıyar üretiminin % 15 ni,

Türkiye Patlıcan üretiminin % 18’ni,

Türkiye Biber üretiminin % 30’nu,

Türkiye Marul üretiminin % 33’nü,

Türkiye Kabak üretiminin % 46 si, Karşılamaktadır.

Türkiye Meyve üretiminin (27 Milyon TON)  % 12’ isini ( 3,5 Milyon TON) Mersinde üretilmekte olup,

Türkiye Mandalina üretiminin % 68’sini,

Türkiye Portakal üretiminin % 59 nu,

Türkiye Limon üretiminin % 47’sini,

Türkiye Nar üretiminin % 15 ‘ni, Karşılamaktadır.

Yaş meyve ihracatının karşılama oranı %46 ile Narenciye ihracatının karşılama oranı % 22 ile Mersin bu 3 aylık periyotta ihracatta 1. Sırada, Yaş sebze ihracatının karşılama oranı % 10 ile Mersin bu 3 aylık periyotta ihracatta 3. Sırada yer almaktadır.

2022 yılı ihracat rakamlarına bakıldığında Yaş Meyve Sebze  ve Narenciye İhracatı yaklaşık 3 milyar dolar gerçekleşmiş olup, Türkiye genelinde Mersin ihracatı karşılama oranı % 28 ile 1. Sırasını son 3 yıldır korumaktadır.

Yaş Meyve Sebze İhracatındaki artış gayet sevindirici bir durum olsa da, şu var ki; bizim sektörümüzle birlikte tüm Dış ticaret istatistiklerine bakıldığında, ihracatın ciddi bir şekilde arttığını bunun bir başarı olarak görülse de ithalatın da çok daha ciddi bir şekilde arttığını gözlemliyoruz.“ dedi.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.