BAŞKAN SEÇER, AB DELEGASYONU HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

SEÇER: “KENTİ HUZUR İÇERİSİNDE YAŞATACAK OLAN KENTİ YÖNETENLERİN LİSANIDIR, MERSİN’İN YENİ YATIRIMLARA İHTİYACI VAR, ALTYAPI YATIRIMLARI YÜKSEK MALİYET GEREKTİRİYOR”

Gündem Yayın: 05 Ekim 2023 - Perşembe - Güncelleme: 05.10.2023 13:45:00
Editör -
Okuma Süresi: 15 dk.
128 okunma
Takip EtGoogle News

BAŞKAN SEÇER, AB DELEGASYONU HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

SEÇER: “KENTİ HUZUR İÇERİSİNDE YAŞATACAK OLAN KENTİ YÖNETENLERİN LİSANIDIR, MERSİN’İN YENİ YATIRIMLARA İHTİYACI VAR, ALTYAPI YATIRIMLARI YÜKSEK MALİYET GEREKTİRİYOR”

“VATANDAŞLARIMIZIN TEMİZ BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINA SAYGI DUYACAK YATIRIMLARIN PEŞİNDEYİZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Heyeti onuruna düzenlediği akşam yemeği programında heyet ile bir araya geldi.

Mersin’in küçük bir Türkiye olduğunu söyleyen Seçer, “Bu kenti huzur içerisinde yaşatacak olan bu kenti yönetenlerin lisanı, kullandığı dildir. Biz kent sorumluluğunu üzerimizde taşıyan ve bu bilinçle çalışan bir belediye olarak vatandaşlarımızın bir arada kardeşçe yaşamalarını sağlayacak bir dil kullanıyoruz. Herkese hizmetleri eşit götürüyoruz” dedi.

Mersin’in aldığı yoğun göç dolayısıyla yeni yatırımlara ihtiyaç duyduğunu belirten Seçer, “Bu konuda özellikle AB’ye üye ülkelerdeki bazı modelleri, oradaki finans kaynaklarını zorlayarak iş birliği halinde bunu önümüzdeki süreçte hayata geçirmek için arkadaşlarımızla beraber çalışmalar yürütmekteyiz” diye konuştu.

Özellikle kentin ihtiyaç duyduğu altyapı yatırımlarının yüksek maliyete sahip olduğunu söyleyen Seçer, “Belediyelerin kendi bütçeleriyle bunu karşılama gücü yok. Bu konuda da bizim için en önemli kaynak; yurtdışı krediler, finans kaynakları ve bizimle iletişim halinde olan AB ve AB’ye bağlı kurumlardır” ifadelerini kullandı.

Çağın en büyük sorununun küresel ısınma ve çevre kirliliği olduğuna işaret eden Seçer, Mersin’de iklim değişikliği ile mücadele konusunda önemli adımlar attıklarını aktardı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Heyeti onuruna düzenlediği akşam yemeği programında heyet ile bir araya geldi.

Programa ; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer, AB Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve eşi Brigitte Meyer-Landrut, Hırvatistan Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, Macaristan Ticaret Ateşesi Roland Vegh, İtalya Ekonomi Danışmanı Maria De Stefani Spadafora, İrlanda Büyükelçisi John Mccullagh, Letonya Büyükelçisi Pēteris Vaıvars, Litvanya Büyükelçisi Ricardas Degutis, Lüksemburg Maslahatgüzarı Laura Lakaff, Malta Büyükelçisi Theresa Cutajar, Hollanda Maslahatgüzarı Nathalie Lintvelt, Polonya Büyükelçisi Maciej Lang, Portekiz Büyükelçisi Virginia Pina, Romanya Büyükelçisi Stefan Alexandru Tinca, Slovakya Büyükelçisi Jan Psenica, İsveç Büyükelçisi Malena Mard, AB, bürokratları, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ve bürokratları katıldı.

Açılış kokteyli ile başlayan program, Mersin ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tanıtım videosunun gösterimi ile devam etti.

“Mersin’in yeni yatırımlara ihtiyacı var”

Programda konuşan Başkan Vahap Seçer, Mersin’in huzur ve kardeşlik kenti olduğuna vurgu yaparak Mersin’de belediye başkanı olmaktan dolayı duyduğu mutluluğunu dile getirdi. Mersin’in iç ve dış göçlerin yanı sıra 6 Şubat’ta yaşanan deprem dolayısıyla da büyük bir göç aldığına dikkat çeken Seçer, göçlerin kente getirdiği ilave yüklerden söz etti. Göç dolayısıyla başta altyapı olmak üzere konut, sağlık ve eğitim gibi konularda yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Seçer, “Bu konuda merkezi hükümetin mutlaka yatırım projeksiyonları var ama yerel yönetimlerin de bu işlerin içerisine dahil olması gerekiyor. Bu konuda da özellikle AB’ye üye ülkelerdeki bazı modelleri, oradaki finans kaynaklarını zorlayarak iş birliği halinde bunu önümüzdeki süreçte hayata geçirmek için arkadaşlarımızla beraber çalışmalar yürütmekteyiz” dedi.

“Altyapı yatırımları yüksek maliyet gerektiriyor”

İhtiyaç duyulan altyapı yatırımlarının yüksek maliyete sahip olduğunu söyleyen Seçer, “Altyapı yatırımları yüksek maliyetli yatırımlar ve belediyelerin kendi bütçeleriyle bunu karşılama gücü yok. Ya uygun şartlarda uzun geri ödemeli, uygun finans maliyetli krediye erişeceksiniz ya da hibe kredilerinden yararlanacaksınız. Bu konuda da bizim için en önemli kaynak; yurtdışı krediler, finans kaynakları ve bizimle iletişim halinde olan AB ve AB’ye bağlı kurumlardır. Örneğin FRIT-II kapsamında şu anda 39 Milyon Euro’luk onaylanmış kredimizin yatırıma dönüştürme noktasındayız” ifadelerini kullandı.

Seçer, EBRD tarafından da Mersin’deki kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerinde kullanılmak üzere 70 Milyon Euro’luk bir kredi paketinin Büyükşehir’e tahsis edilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü aktardı.

“Mersin’de vatandaşlarımızın temiz bir çevrede yaşama hakkına saygı duyacak yatırımların peşindeyiz”

Başkan Seçer, toplam 163 milyon Euro tutarında kredi arayışları olduğunu ifade ederek, bunun çalışmalarını da yaptıklarını dile getirdi. Seçer, “Peki, bu kadar çok altyapı yatırımına Mersin neden ihtiyaç duyuyor? Sadece bu son dönemde aldığımız göçlerin bir neticesi mi? Hayır. Bunlar tabi ki çok önemli tesisler ama geçmiş yıllardan günümüze kadar belki bu yatırımların ihmal edilmiş olması, bugüne aktarılması, temiz çevrede yaşama bilincinin bugünkü kadar belki de yöneticilerde olmaması gibi çok sayıda faktör sayabiliriz. Biz Mersin’de vatandaşlarımızın anayasal hakkı olan temiz bir çevrede yaşama hakkına saygı duyacak yatırımların peşindeyiz. Özel sektörün de bölgemizde yaptığı yatırımlarda, özellikle Mersin’de çevre sorunları yaratacak, komplikasyonlar yaratacak yanlış yatırımların yapılmaması için de yasal çerçevede mücadele ettiğimizi söyleyebilirim” dedi.

“12 olan filo yaş ortalamamızı, şu anda 2 yaş mertebesine indirdik”

Başkan Seçer konuşmasında, bazı kuruluşlarla yaptıkları iş birlikleri sonucu aldıkları katkılardan söz ederek, “Mersin toplu taşıma filosunu yeniledik. 272 otobüs alımı gerçekleştirdik. Türkiye'de son 4 yılda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük metropoller de dâhil, bu sayının yarısına kadar ulaşan bir büyükşehir belediyesi yoktur. Tam 272 yeni otobüs filomuza katarak, 12 olan filo yaş ortalamamızı, şu anda 2 yaş mertebesine indirdik ve bu alımları tamamladık. Toplu taşımada bu otobüsler sefer yapıyor. Bu otobüslerin 205 tanesi çevre dostu. Bu 205 otobüsün de 87 adedini kendi öz kaynaklarımızla aldık, geri kalan kısmını da EBRD’nin Green City Projesi kapsamında bize sağladığı 7 milyonu hibe, 22 milyon, 10 yıl ödemeli kredi sayesinde aldık” diye konuştu.

“Sebze-meyve kurutma tesisi; kadın istihdamını önceleyen bir proje”

Yaptıkları iş birlikleri ile birlikte aldıkları katkılardan söz etmeye devam eden Seçer, Uluslararası Göç Politikaları Merkezi ile yaptıkları iş birliği sonucu Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinden Kadın Kooperatifi iş birliğine aktarılan 284 bin 600 Euro’luk güneş enerjisiyle çalışan sebze-meyve kurutma tesisinin kurumunu gerçekleştirdiklerini aktararak bu tesisinin özellikle kadın istihdamını önceleyen bir proje olduğunu vurguladı. Seçer, ayrıca Büyükşehir’in meslek edindirme kursları, hiyjen kiti desteği ve ihtiyaç sahiplerinin evlerinin onarımı için de Uluslararası Göç Örgütü’nden aldıkları katkıdan söz etti.

“Nüfusumuzu daha sağlıklı çevre koşullarında yaşatabilmemiz için süratle altyapı çalışmalarını tamamlamamız lazım”

Mersin'in özellikle sığınmacı kaynaklı sorunlarının çözümünde AB ile iş birliğinin son derece önemli olduğuna değinen Seçer, “Gündüz gerçekleştirdiğimiz toplantıda Sayın Başkan da dile getirdi; Sayın Landrut; AB katkısıyla, yüzde 85’ini AB sağladı. Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı kapsamında 12 milyon 607 bin Euro’luk bir katkı aldık. Yüzde 15’ini biz sağlayacağız ve akıllı ulaşım sisteminde kullanmak üzere parayı da harcamaya başladık. Yine Alman GİZ’den, Alman İş birliği Teşkilatı’ndan Gıda Güvenliği Yerel Tarım Üretimi Projesi için 123 bin liralık bir katkı aldık. Bunu daha çoğaltabiliriz. Bu örnekleri şunun için verdim; Mersin'in özellikle sığınmacı kaynaklı sorunlarının çözümünde AB’nin bizimle iş birliği son derece önemli. Buradaki nüfusumuzu daha sağlıklı ve sürdürülebilir çevre koşullarında yaşatabilmemiz için bizim süratle altyapı çalışmalarını tamamlamamız lazım” dedi.

Mersin’in bir sahil kenti olduğunu ve Doğu Akdeniz çanağının en önemli limanına sahip olduğunu sözlerine ekleyen Seçer, “Maalesef şehrin konumundan dolayı da deniz kirlenmesinin en yoğun olduğu bölgeler Mersin ve İskenderun körfezi. Bütün bu bölgenin akıntı sebepli deniz kirliliği burada yoğunlaşıyor” diye konuştu.

“Çevre sağlığını paradan daha önemli görüyoruz”

Çevre ve sürdürebilirlik konularında ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile çok değerli çalışmalar yaptıklarını belirten Seçer, “Çevre sağlığını paradan daha önemli görüyoruz ‘Temiz Akdeniz’ projesini 2020 yılının Şubat ayında imzaladık. O günden bugüne kadar da beraberce çok değerli çalışmalar yaptık. Çevreyi önemsiyoruz. Mersin genelinde faaliyet gösterdiğimiz tüm yerleşkelerimizin ve hizmet birimlerimizin karbon ayak izini hesapladık ve raporladık. Özellikle güneş enerji sistemlerine önem veriyoruz. İmkanlarımız dahilinde elektrik enerjisini GES’lerle üretip kendi işletmelerimizde kullanıyoruz. Hem ekonomik olarak bize katkı sağlıyor hem de çevre dostu bir enerji üretim çeşidi. Yine düzenli katı atık depolama ve bertaraf tesislerimizde çöpten elektrik üretiyoruz. Şu anda ürettiğimiz elektrik 85 bin hanenin aydınlatmasında kullanılabilecek eşdeğere sahip” dedi.

“128,6 kilometre bisiklet yolu yaptık”

Çevresel bir ulaşım yolu olan bisikleti oldukça önemsediklerini ifade eden Seçer, “Bisiklet yollarını önemsiyoruz. Şu ana kadar 128,6 kilometre bisiklet yolu yaptık. Yeni açtığımız yolların tamamında projelendirirken bisiklet yolunu da uyguluyoruz ve şu anda da 277 kilometrelik yeni bisiklet yolu projesini de hayata geçiriyoruz. EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağına da 2028 yılında dahil olacağız. Müracaatımızı yaptık. Çalışmalarımızda gayet iyi bir şekilde devam ediyor” diye konuştu. Çağın en büyük sorununun küresel ısınma ve çevre kirliliği olduğuna işaret eden Seçer, Mersin’De iklim değişikliği ile mücadele konusunda önemli adımlar attıklarını aktardı.

“Kenti huzur içerisinde yaşatacak olan kenti yönetenlerin lisanıdır”

Mersin’in küçük bir Türkiye olduğunu söyleyen Seçer, “Bu kenti huzur içerisinde yaşatacak olan bu kenti yönetenlerin lisanı, kullandığı dildir. Biz kent sorumluluğunu üzerimizde taşıyan ve bu bilinçle çalışan bir belediye olarak burada yaşayan vatandaşlarımızın mezhep meşrep, din, siyasi görüş ayrımı yapmadan kucaklayarak bir arada huzur içerisinde kardeşçe yaşamalarını sağlayacak bir dil kullanıyoruz. Herkese hizmetleri eşit görüyoruz. Onların derdiyle dertleniyoruz, mutluluğuyla mutlu oluyoruz” ifadelerini kullandı.

AB’nin tüm dünya için olduğu gibi Türkiye için de büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Seçer, “AB ile müzakere sürecinin karşılıklı eksiklerin giderilmesiyle, AB macerasının da somut adımlar ve samimi diyaloglar üzerinde yürütülmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum” dedi.

Landrut: “Hem misafirperver hem de sıcak karşılama için teşekkür ederiz”

Misafirperver ve sıcak karşılamaları adına hem şahsı hem de ziyarette bulunan diğer Avrupa büyükelçileri adına teşekkür ederek sözlerine başlayan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Mersin’in çok önemli bir şehir olduğunu ve ziyaretleri sırasında Mersin’e dair çok şey öğrendiklerini ifade etti.

Mersin’e Şubat ayında yapacakları ziyareti 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketiyle birlikte ertelemek zorunda kaldıklarını aktaran Landrut, depremin ülkede yarattığı etkilerin hala devam ettiğini vurgulayarak, “Bu deprem sonrasında sizi dinlemek aslında bizim için çok önemli oldu. Çünkü deprem bölgesinde meydana gelen hasarı hep duyduk ama sizi dinlerken deprem sonrasında deprem bölgesinin dışındaki bir şehirde depremzedelere ve bahsettiğiniz nüfus hareketine, onların ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için neler yapılması gerektiğini ve ihtiyaçların neler olduğunu da duyduk” dedi.

Ziyaretle birlikte göç ve mültecilerin ne kadar önemli olduğunu da Mersin’de duyduklarını ifade eden Landrut, “Suriye’ den ya da diğer ülkelerden olan mültecilerin ve bunun çok önemli olduğunu duyduk. Biz Türkiye’yi bu konuda desteklemeye devam ediyoruz. Bunu teyit edebiliriz ama Mersin’de de bir süre önce başlamış olan iş birliği sayesinde bu destekleri sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Siyasi ve finansal anlamda değişikliklere yatırım yapacak insanlara ihtiyacımız var”

Şehirlerde yaşayan nüfusun çok yoğun olduğunu ve bu yoğunluğun emisyona sebebiyet verdiğinin altını çizen Landrut, “Şehirler emisyon oranına en fazla katkıda bulunan yerler ama aynı zamanda bazı şeyleri değiştirebileceğimiz de yerler. Yani iklim değişikliğine karşı verdiğimiz mücadeleyi kazanabileceğimiz, etkili bir şekilde emisyonları azaltabileceğimiz ve böylece tüm dünyaya katkıda bulunabileceğimiz ve bizim için, çocuklarımız için daha yaşanabilir bir dünya yapabileceğimiz yerler” ifadelerini kullandı. Bu süreci iyi yönetebilmek adına belediyelere ve belediye başkanları ile iş birliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Landrut, “Ulaşıma önem veren ve hem siyasi hem finansal anlamda bu değişikliklere yatırım yapacak insanlara ihtiyacımız var. Dolayısıyla Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğiz ve tabi ki bu dönüşümde Mersin’e de destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Kısa bir süre önce Türk Yatırım Platformu’nu kurduklarını ve bu platform sayesinde Türkiye'deki belediyelere daha fazla destek olmaya çalıştıklarını ifade eden Landrut, “Özellikle bahsettiğiniz dönüşüm, değişimi sağlamak için ihtiyaç duyduğunuz kredilere daha kolay erişmenizi sağlayacak bir platform. Bu şehir için yaptıklarınız için teşekkür ederiz ve önümüzdeki süreçte bu değişiklikleri yapma çabalarında size başarılar dileriz” diye konuştu.

Program, konuşmaların ardından Mersin Büyükşehir Belediye Halk Oyunları Ekibi tarafından yöresel oyunlar sergilenmesi ve Büyükşehir Kent Orkestrası’nın müzik dinletisiyle sona erdi.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.