BAŞKAN SEÇER DEPREM SONRASI KENTTEKİ GELİŞMELERİ FOX TV YAYININDA ANLATTI

BAŞKAN SEÇER: “GELEN AİLELERİN 35 BİNİ MERSİN’DE KALICI OLUR” “ANİ NÜFUS YOĞUNLUĞUNDAN DOLAYI ÇOK YOĞUN SU TÜKETİMİ VAR” AFET YÖNETİMİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ DAİRE BAŞKANLIĞI KURULACAK

Gündem Yayın: 20 Şubat 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 20.02.2023 08:20:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
135 okunma
Takip EtGoogle News

BAŞKAN SEÇER DEPREM SONRASI KENTTEKİ GELİŞMELERİ FOX TV YAYININDA ANLATTI

“MERSİN’DEKİ YAPI STOKUNUN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ LAZIM”

“TOKİ’NİN ÇOK HIZLICA MERSİN’E GİRMESİ GEREKLİ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, deprem sonrası kentte yaşanan gelişmeleri ve alınması gereken tedbirleri Fox TV canlı yayınında anlattı. Mersin’in yerleşik nüfusunun yüzde 150 üzerinde kapasiteye hizmet veren bir kent haline geldiğini söyleyen Başkan Seçer, deprem bölgesinden kente gelen yaklaşık 70 bin aileden 35 bininin kalıcı olarak nüfusa ekleneceğini öngördüklerini kaydetti.

Şehirdeki su tüketiminin çok yüksek oranda arttığına dikkat çeken Başkan Seçer, “İçme suyunu Berdan Havzası’ndan elektrik enerjisi vasıtasıyla vatandaşımıza aktarıyoruz. Her an sistem hava yapabilir, çünkü ani nüfus yoğunluğundan dolayı çok yoğun su tüketimi var ve sistem kilitleyebilir” dedi.

Yaşanan göçle birlikte Mersin’de oluşabilecek konut sorununa dikkat çeken Başkan Seçer, gelir düzeyinde yaşanabilecek farklılıklar dolayısıyla da Mersin’e çok ivedi bir şekilde TOKİ’nin girmesi gerektiğinin altını çizdi. Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Strateji Daire Başkanlığı’nın kurulması yönünde çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

Mersin’in yerleşik 1.9 milyon nüfusu olduğunu ancak sığınmacılarla birlikte bu rakamın 2.3 milyona çıktığını belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, deprem bölgesinden gelen afetzede vatandaşlar ve sığınmacılarla birlikte kent nüfusunun 2.7 milyona dayandığını ifade etti.

“Gelen ailelerin 35 bini Mersin’de kalıcı olur”

Nüfustaki artışı MESKİ tarafından günlük olarak raporlanan su tüketimi üzerinden gözlemlediklerini ve nüfustaki bu artış dolayısıyla Mersin’in yüzde 150 kapasiteyle hayatını devam ettirdiğini belirten Başkan Seçer “Yaklaşık olarak 65 bin aile Mersin’e geldi. Bu ailelerin 40 bini burada kalır. 35 bini çok garanti kalır. Bizim nüfusumuza yerleşik nüfus olarak eklenir. Dolayısıyla bunu görmek lazım. Bunun şimdiden bir öngörüyle hazırlığının yapılması lazım. 1-2 sene sonra öyle sorunlarla karşılaşırsınız ki artık çözmek de güçleşir” dedi.

“Ani nüfus yoğunluğundan dolayı çok yoğun su tüketimi var”

Mersin’e merkezi yönetimin yatırım yardımı yapması gerektiğini söyleyen Başkan Seçer, Çeşmeli-Taşucu Otoyolu, Uluslararası Havaalanı ve Pamukluk Barajı gibi geciken yatırımların bir an önce tamamlanması gerektiğine de dikkat çekti. Pamukluk Barajı’nın içme suyu, arıtma tesisi ve isale hattının DSİ tarafından yapılıp Büyükşehir’e devredilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Seçer, “Yıllardır bunun girişimi var ama bir arpa boyu yol alınamamış. İşte nüfus arttı. MESKİ idaresinden; ‘Başkanım her an sistem çökebilir’ diyorlar. Nasıl çökebilir? Çünkü biz Mersin’in içme suyunu buradan 40-50 kilometre geriden, Berdan Havzası’ndan elektrik enerjisi vasıtasıyla vatandaşlarımıza aktarıyoruz. Her an sistem hava yapabilir, çünkü ani nüfus yoğunluğundan dolayı çok yoğun su tüketimi var ve sistem kilitleyebilir. Bakın dün geciken projeler bugün nasıl karşımıza çıkıyor?” diye konuştu.

“TOKİ’nin çok hızlıca Mersin’e girmesi gerekli”

Başkan Seçer, deprem felaketinin yaşandığı bölgelerden Mersin’in yoğun göç aldığını, konut ve barınma sorununun Mersin’de de fazlasıyla yaşandığını söyledi. Büyükşehir olarak Mersin’in 2035’e kadar olan plan çalışmalarını bitirdiklerini ve yaklaşık olarak 10 bin konut inşaatının ruhsatının verildiğini ifade eden Başkan Seçer, bu inşaatların orta üst düzeydeki gelir gruplarına hitap edeceğine dikkat çekerek “Oysaki o bölgeden gelen, burada kalıcı nüfus olarak yaşayacak yurttaşlarımızın gelir düzeyi ile buranın gelir düzeyi bir değil. Şu anda bu öngörü ile Mersin’e çok ivedi bir şekilde TOKİ’nin girmesi lazım. 30 bin alt gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın kullanabileceği konutların derhal inşa edilmesi lazım. Bunun da başlaması, vakit kaybedilmeden yapılması lazım” dedi.

Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Strateji Daire Başkanlığı kurulacak

Başkan Seçer, Mersin’deki binaların depreme olan dayanıklılığı ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde; binaların objektif gözlemlerle ve bilimsel olarak uygun olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Strateji Daire Başkanlığı kurulması yönünde çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

Gazeteci Ezgi Gözeger’in “Mersin’de hâlihazırdaki binaların durumu nedir?” sorusunu da yanıtlayan Başkan Seçer, Mersin’in 3. derece deprem bölgesi görünmesine karşın tüm yapıların çok ivedilikle gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yapı stokunun durumunu laboratuvar testleriyle belirlemesi ve riskli binaların dönüştürülmesi gerektiği çağrısında bulundu. Seçer, “Mersin bu anlamda yüksek risk taşıyor. Herkesin burada endişesi var. Dolayısıyla bu depremden sonra da şunu düşündük; çok ivedi bir şekilde Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Strateji Daire Başkanlığı’nın kurulması ve tüm aktörlerle beraber Mersin’de yapı stoklarının tespiti ve risk içeren stokların da derhal dönüştürülmesi konusunda bir çalışma yapılması lazım” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.