BARINMA TEMEL İHTİYAÇTIR, FAHİŞ KİRA ARTIŞLARI GERİ ÇEKİLMELİDİR

İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan yaptığı açıklamada: “COVİD 19 Pandemi sürecinde konut ihtiyacında arz talep dengesinin bozulması, enflasyon ve dövizde yaşanan artışlar neticesinde konut kiralarında fahiş artışlar yaşanmıştır

Gündem Yayın: 11 Temmuz 2023 - Salı - Güncelleme: 11.07.2023 07:45:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
112 okunma
Takip EtGoogle News

İGİAD Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan yaptığı açıklamada: “COVİD 19 Pandemi sürecinde konut ihtiyacında arz talep dengesinin bozulması, enflasyon ve dövizde yaşanan artışlar neticesinde konut kiralarında fahiş artışlar yaşanmıştır. Fahiş kira artışlarının temelinde ekonomik sebeplerden çok mal sahiplerindeki iş ahlakından yoksunluk yatmaktadır. Mal sahipleri kira gelirini ticari ve mevduat geliriyle kıyaslamamalıdır konutu rant aracı olarak değerlendirmemelidir. Mal sahibi kiracısını mülkünün emanetçisi olarak görmeli, kira gelirine bereket gözüyle bakmalıdır. Mal sahiplerinin kiracısını kendi yerine koymadan, empati yapmadan, kiracısına karşı tamahkarlığı, aç gözlülüğü, göz doymazlığı, aşırı kazanma hırsı, insaf ve vicdanla bağdaşmayan fırsattan istifade eden davranışları neticesinde konut kiralarına yapılan aşırı fiyat artışları kiracıları çok zor durumda bırakmakta, hayatı çekilmez hale getirmekte, kiracılık zulme maruz kalmaya dönüşmektedir. İstanbul’da kiralar artık ödenemez, altından kalkılamaz boyuttadır. Konut kiralarında iş çığırından çıkmış ipin ucu kaçmıştır. İstanbul’da konut fiyatlarında yaşanan fahiş kira artışları hiçbir hesaba, kitaba, ölçüye, emsale uymamakta; kiralarda enflasyon ve döviz artışının çok çok üstünde artışlar yaşanmaktadır. İstanbul’da konut kiraları Türkiye’nin ekonomik gerçeklerine, kiracıların gelir düzeyine, hayatın doğal akışına, yaşam standartlarına uymamakta, sosyal barışı tehdit etmektedir.

İstanbul’da dar ve orta gelirli ailelerin oturduğu bir semtte 9000 TL olan kira 1 Temmuz’da kontrat yenilenmesinde 3 kat artarak 27.000 TL ye çıkmıştır. Türkiye’de son bir yılda neyin fiyatı 3 kat arttı da kirada artış 3 kat oldu. Bugün asgari ücretlinin maaşının tamamı İstanbul’da kiranın yarısını karşılayamamaktadır. Yapılan son zamla en düşük memur maaşı olan 22.000 TL dahi kiraya yetmemektedir. Devletin kiralara azami %25 zam artış kararı mal sahipleri tarafından uygulanmamaktadır. Gözünü aşırı kazanma hırsı bürümüş mal sahiplerini bugün hiçbir şey durduramamaktadır. Kiralık konut ihtiyacını fırsata çeviren mal sahipleri kira artışlarını kendilerince hiçbir hesaba kitaba kıyasa dayanmadan keyfi oranlarda yapmaktadırlar. Fahiş kira artışlarına mutlaka dur denilmelidir. Konut ihtiyacı karşılanana, arz talep dengesi sağlanana kadar, kiracıların hakları korunmalı, fahiş kira artışları mutlaka geri çekilmelidir. Konut kira artışları mal sahibinide kayba uğratmayacak, kiracıyıda zor durumda bırakmayacak, makul bir seviyede tutulmalı, makul seviyenin üzerinde kira artışlarına kesinlikle müsaade edilmemeli, makulün üstünde kira artışı yapan mal sahiplerine hukuki yaptırım ve cezai müeyyide uygulanmalıdır” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.