BÜYÜKŞEHİR’İN SAĞLADIĞI İMKANLAR ÜRETİCİYİ TEŞVİK EDİYOR

BÜYÜKŞEHİRİN DESTEKLERİYLE ÜRÜNLERİN DEĞERİ ARTIYOR,'MUT'LU ÜRETİCİ ERİK BOYLAMA MAKİNESİ İLE ZAMANDAN VE İŞGÜCÜNDEN KAZANIYOR

Ekonomi Yayın: 22 Haziran 2023 - Perşembe - Güncelleme: 22.06.2023 10:27:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
194 okunma
Takip EtGoogle News

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut ilçesine bağlı Suçatı ve Yıldızköy Mahalleri’ne, erik boylama makinesi desteğinde bulundu. Tarımsal üretimin artması, katma değeri yüksek ürünlerin yetişmesi ve üreticinin girdi maliyetlerinin düşmesi için birçok projeyi hayata geçiren ve tarımsal destekte bulunan Büyükşehir Belediyesi, erik üretiminin yoğun olduğu Mut ilçesine bağlı Suçatı ve Yıldızköy Mahallesi’nde üretim yapan üreticilere, erik boylama makinesi desteğinde bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, Mut ilçesine bağlı Suçatı ve Yıldızköy Mahalleri’ne, erik boylama makinesi desteğinde bulundu.

Toplam 310 üreticinin faydalanacağı proje sayesinde; ürünün marjı artacak, yoğun işgücü hafifleyecek, üreticinin girdi maliyetleri düşecek ve zamandan tasarruf sağlanacak. Yenilenen ve gelişen teknolojiden üreticilerin faydalanmasını isteyen Büyükşehir Belediyesi’nin bu destekleriyle, üreticilerin ekonomisi ve gelir seviyesi artarken, bölge ve ülke ekonomisine de katkı sağlanacak.

Arslan: “Verilen destekler sayesinde üretim teşvik ediliyor ve kalite artıyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Selahattin Arslan; Esençay ve Topluca Mahalleleri’nde 12 ay boyunca çok verimli tarımsal ürünler elde edildiğini belirterek, Büyükşehir Belediyesi’nin bu bölgelere önemli tarımsal destekler verdiğini ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi’nin, Mut’taki üreten insanlara başta sulama boruları olmak üzere, erik boylama makinesi, zeytin boylama makinesi, üzüm sıkma makinesi, zeytin eleme makinesi gibi her türlü tarımsal altyapı donanım desteği verdiğine dikkat çeken Arslan, bu sayede üretimin teşvik edildiğini ve üretim kalitesinin arttığını kaydetti.

Mut ilçesi üreticileri olarak, bu destekleri sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürlerini sunan Arslan, “Başkanımız, Mut’un tarımsal potansiyelini önemsedi ve bize ciddi destekler verdi. Bu desteklerinin Mut halkında da çok güzel bir yansıması var. Üretim konusunda büyük bir katkı sağladı” dedi.

Özellikle verilen sulama borusu desteği sayesinde birçok arazinin sulu tarıma kavuştuğuna da dikkat çeken Arslan, “Bunlardan bir tanesi Çaltılı Mahallemiz. Çaltılı mahallemiz bu sezonun en kaliteli kayısısını üreten bölgemiz. Bu imkânlar sağlandıkça, bu halk üretmeye ve çalışmaya devam ediyor. Mersin Büyükşehrin verdiği bu destekler tam da yerine ulaşıyor. Karşılığında üretim artıyor, verim artıyor, kazanç artıyor” diye konuştu.

Durmaz: “Bu projeler üreticilerin ekonomisini ve gelir seviyesini artıracak”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak 2020 yılından beri erik boylama makinesi desteğinin devam ettiğini ve bugün burada Yıldızköy Sulama Kooperatifi’ne ve Suçatı Sulama Kooperatifi’ne birer adet erik boylama makinesi teslim ettiklerini ifade eden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Ziraat Mühendislerinden Zeynep Durmaz, “Suçatı ve Yıldızköy mahallesinden ve çevre mahallelerden, bir yılda yaklaşık 1000 ton erik üretilmektedir. Bu mahallelerden yaklaşık 310 üreticimiz bu projeden faydalanacak. Erik boylama makinesi bir saatte yaklaşık 1.5 ton erik boylama kapasitesine sahiptir. Ayrıca altı farklı boyutta sınıflandırabilmektedir. Projemiz, ürünün kâr marjını artırmaktadır. Ayrıca yoğun işgücünü hafifleterek, girdi masraflarını düşürmekte ve zamandan tasarruf sağlamaktadır. Yenilenen ve gelişen teknolojiden üreticilerin faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Bu projeler; üreticilerin ekonomisini ve gelir seviyesini artırmakla birlikte, bölge ve ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

Muhtar Uysal: “Verilen destekle işçilik yarı yarıya düşecek”

10 senedir kooperatif başkanlığı yaptığını belirten ve verdiği desteklerden dolayı Başkan Seçer’e teşekkür eden Yıldızköy Mahalle Muhtarı Selahattin Uysal, “Verilen bu destekler sayesinde işçilik yarı yarıya düşecek. Bu sene erikte rekoltemiz vardı. Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği erik boylama makinesi ile eriği boy boy ayırıyoruz. Böylece satışı daha iyi oluyor” ifadelerini kullandı.

Erik boylama makinesi ile işlerinin daha da kolaylaştığını ifade eden üreticilerden Bediha Uysal ise duygularını, “Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ederiz. Erik seçerken belimiz ağrıyordu ve 3 kişi akşama kadar işi bitiremiyorduk. Şimdi daha kolay oldu. Çok memnunuz” şeklinde belirtti.

Daha önce 8-10 kişinin yaptığı işi, erik boylama makinesinin kısa bir zamanda hallettiğini belirten bir diğer üretici Ahmet Doğan Yıldız ise, “Özellikle işçilik yönünden faydalı. Zaten toplarken çok zorlanıyorduk. Sonra 8-10 kişi erik seçimi yapıyorduk, fakat zamanımızı alıyordu. Şimdi işlerimiz daha kolaylaştı ve zamandan kazanıyoruz” dedi.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.